Shoot!

Toen ik vorig jaar op Meet the Blogger de fotografieworkshop van Anki Wijnen volgde, ging er een wereld voor mij open. Je hoeft dus toch geen techneut of wiskundig wonder te zijn om de basics van fotografie te begrijpen. Na een korte en duidelijke uitleg gingen we aan de slag met de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde (ja, ik weet nu wat die termen betekenen ;-)). Alles om je foto perfect te belichten. En laat dat nu net mijn probleem zijn. Enkele jaren terug wilde ik in Londen de prachtige kerstverlichting van Harrods op foto vastleggen. Het resultaat was een wazige foto waarop zelfs echte Londenaars Harrods niet zouden herkennen. Een toffe foto van een gezellige zomeravond? Ofwel herken je niemand omdat de foto veel te donker is, of de ‘flash’ zorgt ervoor dat iedereen er ziek en bleek uitziet. Om van de rode alien-ogen nog maar te zwijgen.

Aan de hand van de ‘belichtingsdriehoek’ (sluitertijd, diafragma en ISO-waarde) toonde Anki aan hoe eenvoudig het eigenlijk is om te spelen met het licht op de foto. Na afloop van de workshop kocht ik dan ook vol enthousiasme haar boek, ‘Shoot! Fotograferen met je hart’, gericht op mensen die zonder al te veel technische kennis mooie foto’s willen maken.

Veel fotografieboeken starten met de technische uitleg, waarbij ik al meteen afhaak. Anki’s boek is stukken intuïtiever. Ze nodigt je allereerst uit om te ‘leren kijken’, schoonheid te ontdekken in alles wat je ziet. Pas na de tips & tricks over compositie, perspectief, product- en interieurfotografie en zelfs fotograferen met je smartphone, komt het technische deel aan bod, op een zeer toegankelijke en bondige manier. Ze zet je ook aan het werk met verschillende DIY-opdrachten. Het boek is een echte aanrader voor iedereen die betere foto’s wil leren maken, zonder te veel bezig te zijn met de theorie.

Ik heb alvast de smaak te pakken! Binnenkort volg ik de workshop ‘Styling en fotografie’ van Mino Paper Sweets en fotografe Silvie Bonne. Het resultaat zal je kunnen vinden op de blog. Stay tuned!

 

Share Button

Geef een reactie

*